Shay, geboren als Vanessa Lesnicki op 16 augustus 1990 in Brussel, is een Belgische rapper die de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Op 16 november geeft ze een concert in Vorst Nationaal.

Wie is Shay, de Belgische artieste die in november in Vorst Nationaal optreedt?

11.08.2024

Shay, geboren als Vanessa Lesnicki op 16 augustus 1990 in Brussel, is een Belgische rapper die de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Ze begon haar carrière in de underground rapscene van Brussel en viel al snel op door haar krachtige teksten en unieke stijl.

In 2011 brak ze door met haar bijdrage aan het nummer ‘Cruella’ van de bekende Franse rapper Booba, wat haar een breder publiek opleverde. Haar samenwerking met Booba leidde uiteindelijk tot een contract bij zijn label, 92.i, waar ze haar debuutalbum ‘Jolie Garce’ uitbracht in 2016.

‘Jolie Garce’ kan in het Nederlands worden vertaald als ‘Mooie Trut’. Het is een uitdrukking die tegelijkertijd verwijst naar een aantrekkelijke vrouw en een uitdagende, soms brutale houding. In de context van Shay's muziek en imago is het een zelfbewuste manier om haar combinatie van vrouwelijkheid en kracht uit te drukken, waarbij ze schoonheid en assertiviteit omarmt zonder zich te schikken naar traditionele verwachtingen.

Nochtans had ze nooit het plan om in de spotlights te staan. “Ik wilde niet eens in de schijnwerpers staan. Het is zelfs iets waar ik nog steeds moeite mee heb, want in tegenstelling tot wat men zou denken, ben ik erg introvert”, zei ze begin dit jaar in een interview. “Ik wilde advocaat worden. Maar uiteindelijk gaf ik mijn studie op. In die tijd luisterde ik niet eens naar Franse rap. Ik zag het als een beetje een hobby, een parallelle activiteit... en dat is waar we nu zijn.”

Het album ‘Jolie Garce’ werd een succes en Shay's combinatie van harde rap en melodieuze zang viel op in de Franse rapscene. De singles zoals ‘PMW’ en ‘Biche' werden regelrechte hits en versterkten haar reputatie als een van de meest invloedrijke vrouwelijke rappers in Franstalig Europa.

Na haar debuutalbum bracht ze in 2019 haar tweede album ‘Antidote’ uit. Het versterkte haar positie als een van de leidende vrouwelijke stemmen in de hiphop. In januari verscheen het album ‘Pourvu qu’il pleuve’ met als single ‘Santa Fe (Bad Gyal)’.

Shay’s muziek kenmerkt zich door onderwerpen als macht, identiteit en haar ervaringen in Brussel.

Op 16 november staat Shay op het podium in Vorst Nationaal.
Volg Shay op Instagram.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief